Jacqueline Lepelaar - Leerkracht groep 1/2

'Leerlingen krijgen echt de kans om zelf invloed te hebben op hun leerproces. We proberen samen om zelfstandig denkende kinderen van hen te maken.'

Jacqueline Lepelaar
Leerkracht groep 1/2b

Al dertig jaar werkt Jacqueline op Daltonschool Oegstgeest, met als voorloper OBS De Springplank. “Ik ben begonnen als kleuterjuf. Na 25 jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging, en ben ik les gaan geven aan groep 6. Daarnaast heb ik de opleiding voor IB-er /RT’er gedaan. Vervolgens ben ik zes jaar de Interne Begeleider (IB'er) van de school geweest.” 
Nu is ze weer terug op haar ‘oude’ plek en is ze weer kleuterjuf. “Heerlijk. Bovendien kan ik door mijn ervaring een soort vraagbaak zijn voor iedereen en voor van alles.”

Jacqueline is geboren en getogen in Leiden en woont nu in Leiderdorp. “Als klein meisje wilde ik al juf worden en dat is altijd zo gebleven. Toen ik van de kweekschool, wat later ‘pabo’ heette, afkwam waren en geen banen. Bijna niet voor te stellen nu, maar dat was toen wel zo. Ik heb toen drie jaar bij de gemeente Leiden gewerkt op de afdeling ‘Tekstverwerking’ om de huisstijl te bewaken en brieven te corrigeren.” Na drie jaar begon het toch weer te kriebelen en ging Jacqueline opnieuw solliciteren als leerkracht. “Toen werd ik aangenomen op De Springplank, de voorloper van Daltonschool Oegstgeest.”

De kleuterleerkracht is enthousiast over daltononderwijs. “Leerlingen krijgen echt de kans om zelf invloed te hebben op hun leerproces. We proberen samen om zelfstandig denkende kinderen van hen te maken. Mensen die tegen een stootje kunnen en nieuwsgierig genoeg zijn om de wereld te ontdekken.”

Het is Jacqueline opgevallen dat iedereen die op Daltonschool Oegstgeest stage heeft gelopen, of heeft gewerkt, aangeeft dat de school echt een warm bad is waar je in terechtkomt. “Vandaar ook dat veel mensen al heel lang werken bij de Daltonschool.”

De wereld / een les

‘Anderen kun je niet veranderen, dus je moet zelf aan de slag om het leuk te maken’. Deze conclusie heeft Jacqueline al jong getrokken. “Ik zorgde ervoor dat ik het altijd leuk had. Lukte dat niet, dan moest ik dus iets veranderen, dat is eigenlijk altijd gelukt. Ik heb nog nooit een dag het niet leuk gehad tijdens mijn eigen schooltijd. Natuurlijk lag dat ook aan mijn docenten, die maakten echt het verschil.”
Jacqueline hoopt dat ze in het leven van ‘haar’ kleuters ook het verschil kan maken. “Ik blijf altijd positief. En zelfs als ik een beetje boos ben, ik ben een strenge juf, ben ik consequent maar liefdevol. Ik probeer kinderen echt te ‘zien’ en in hen geïnteresseerd te zijn.

 

Geïnteresseerd?

meld uw kind aan