Fieke den Hartog - Leerkracht groep 8

'Het mooiste aan daltononderwijs is dat er rekening gehouden wordt met de talenten van de kinderen.'

Fieke den Hartog
Leerkracht groep 8

De in Wassenaar geboren en getogen Fieke wilde als kind graag actrice worden. “Ik houd van toneelspelen en dans.” Uiteindelijk zorgde een geslaagde open dag ervoor dat zij haar toekomstbeeld veranderde. “Op de middelbare school ging ik mee met een vriendinnetje naar een open dag van een pabo in Den Haag. Daar werd ik enthousiast, en na mijn examen koos ik voor de pabo in Oegstgeest.”
Het mooiste aan daltononderwijs vindt Fieke dat er rekening gehouden wordt met de talenten van de kinderen. “En dat ze daarnaast worden meegenomen in het eigenaar zijn van hun eigen leerproces.”
Fieke geniet van haar werk op Daltonschool Oegstgeest. “Het is fijn om een kleine school te zijn waar iedereen elkaar kent, en we groepsdoorbroken lessen organiseren. Ook is het mooi dat er regelmatig evenementen zijn en vooral dat we een ‘groene’ school aan het worden zijn. Kinderen worden zich steeds meer bewust van het belang van de natuur en dat ze daar goed voor moeten zorgen.” Er komt steeds meer groen in en om de school. De kinderen werken daarnaast mee in de moestuin en krijgen verse groenten mee naar huis die ze zelf geplant en geteeld hebben. “Hoe leuk is dat. Wie weet gaan we in de toekomst ook wel met onze eigen groenten koken op school.”
Op Daltonschool Oegstgeest leren leerlingen respect voor elkaar te hebben. “Dat kan ook niet anders op een multiculturele school, waar ze ook les krijgen over verschillende culturen en godsdiensten. We leren niet alleen mét maar ook van elkaar. Samen staan we sterk!”

De wereld / een les

"Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is die van een leerkracht pedagogiek op de pabo. Hij kon mij enorm boeien met zijn frisse, nuchtere kijk op onderwijs en opvoeding. Deze man maakte ons ervan bewust dat je als leerkracht in het basisonderwijs een onuitwisbare indruk achterlaat bij kinderen en dat jij zélf invult of dit negatief of positief is. Ook benadrukte hij altijd dat opvoeden ‘niet meer is dan je boerenverstand gebruiken’. Nou vind ik dat wel heel kort door de bocht, maar er zit een kern van waarheid in. We moeten de impact van basiszaken als duidelijkheid, regels en reinheid niet onderschatten.”

Een verrassend verhaal

“Wat niet veel mensen van mij weten is dat ik graag schilder en teken; ook in opdracht. Zo heb ik schilderijen gemaakt voor geboorte- en trouwkaarten. Momenteel ben ik bezig met het illustreren van een prentenboek.”

Geïnteresseerd?

meld uw kind aan